Zadatak

Zadatak "Naše realnosti" je ukazivanje na bosanskohercegovačku realnost u kojoj je sve primjetniji jaz između bogatih i siromašnih, ali i prelazak na konkretno rješavanje pojedinačnih slučajeva. Sve se to u ovoj emisiji realizira tako što se uspostavljaju veze između onih koji imaju i žele dati, sa onima koji nemaju a stid ih je i zatražiti pomoć. To je naš pokušaj promoviranja novog pristupa humanitarnom radu.

Gost prve emisije bio je ugledni biznismen Faruk Širbegović iz Gračanice, vlasnik građevinske kompanije ŠIRBEGOVIĆ. Osiguran je tada posao za Mehu Jahića iz Hrasnice i Matu Kovačevića sa Otesa. Od tada do danas realizirano je ukupno 80 emisija koje jasno poručuju kako sa malo volje ljude iz kategorije ekstremnog siromaštva možemo "prevesti" u kategoriju onih koji od svog rada žive.

Cilj "Naše realnosti" je potaći i pokrenuti promjenu svijesti kod naših građana, u smislu jačanja civilnog sektora, kako bi građanin prihvatio odgovornost za promjenu vlastitog položaja u društvu. "Naša realnost" je uspjela izgraditi povjerenje i potaći građanina da sam djeluje, jer smo na neki način spona između "običnih" ljudi i predstavnika vlasti ili uglednih privrednika. Borimo se i za pozitivne promjene zakona koji bi svim našim sugrađanima povećali životni standard.